Reklama

Wiadomości

Pszczelarstwo to instynkt Boży

Z Romualdem Dąbrowskim, prezesem Wojewódzkiego Związku Pszczelarzy w Łodzi, rozmawia Anna Skopińska

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

ANNA SKOPIŃSKA: – Czym jest pszczelarstwo? Pasją, zawodem?

ROMUALD DĄBROWSKI: – Pasją, którą się dziedziczy z pokolenia na pokolenie albo dostaje się taki instynkt Boży.

– Trzeba go w sobie odkryć?

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

– Niektórzy odkrywają go dosyć późno, ale odkrywają. Czują radość z obcowania z przyrodą, z obcowania z pszczołami. To ich relaksuje, odpręża, daje przyjemność, ale też nadzieję na zarobek.

– Jest więcej młodych czy starszych pszczelarzy? Jaka jest dynamika w tej branży?

– Powiem szczerze, to zawód wymierający. Młodzieży jest bardzo mało. Dlaczego? Ponieważ pszczelarstwo to ciężka praca. A zysk zawsze niepewny. Dziś młodzież musi zarobić szybko duże pieniądze.

– Zysk niepewny, to np. ten rok?

Reklama

– Ten rok jest specyficzny. Rok ubiegły był rokiem trudnym, ale ten jest jeszcze trudniejszy. Mimo że pszczoły po zimowli były bardzo silne i wydawało się, że rok będzie piękny, to niestety aura spłatała nam figla. Majowe przymrozki spowodowały, że wymarzły akacje. Lipy prawdopodobnie też, bo niektóre nie miały nawet zawiązków kwiatowych. Kiedy kwitły rzepaki, to na początku była bardzo ładna pogoda, potem zrobiło się zimno i deszczowo, i dopiero na końcówkę kwitnienia wróciła ładna, słoneczna pogoda. Z tego powodu tegorocznego miodu jest nawet mniej niż ubiegłorocznego.

– Narzekają pszczelarze, a klienci?

– Spożycie miodu stopniowo w Polsce wzrasta, ale to nie jest gwałtowny boom na miód. Kupują go głównie osoby starsze. Spożycie miodu w Niemczech to ponad 4 kg na głowę rocznie, a u nas 40 dkg. To znacząca różnica w porównaniu do krajów wysoko rozwiniętych.

– Jaki jest polski miód?

– Bardzo dobry. Aromatyczny, posiadający specyficzny bukiet, bardzo ładnie krystalizujący – równo, w całej swojej objętości. Jesteśmy przyzwyczajeni do naszych miodów – rzepakowego, wielokwiatowego, akacjowego, lipowego czy nawet spadziowego. Byłem w Niemczech w firmie, która sprowadza miody z całego świata. Degustowałem wiele z nich i powiem szczerze – niektóre były okropne. Nie wiem, czy w Polsce byłoby na nie zapotrzebowanie. Ale, jak widać, na świecie i taki miód ma swoich amatorów.

– Ten sprowadzany z Chin jest zagrożeniem dla polskich pszczelarzy?

Reklama

– Każdy dobry towar się obroni. To jest bardziej zagrożenie dla rynku pszczelego. Chiński miód, tani, kiepskiej jakości zalewa nasze rynki. Ale proszę zwrócić uwagę – tamten miód nigdy nie krystalizuje, jest cały czas płynny. A nasze miody pięknie krystalizują. Między pszczelarzami a klientami panuje w tej materii niewielki konflikt, bo ludzie widząc skrystalizowany miód, sądzą, że pszczelarz nasypał do niego cukru. Tymczasem staropolska nazwa miodu płynnego, takiego, który wybiera się z ula, to „patoka”, a tego, który już skrystalizuje, to „krupiec”. Nazwa wzięła się właśnie od tych „krup”, czyli grudek cukru, które wyczuwa się na języku.

– Ale nasze społeczeństwo woli jednak miody płynne. Dlaczego?

– Ludzie mówią, że łatwiej się je nabiera, łatwiej się rozpuszcza. Zgadzam się z tym, tylko pojawia się pytanie: czy to jest miód, czy produkt miodopodobny? Bo prawdziwy miód naturalnie musi krystalizować. Prędzej czy później. Szybkość krystalizacji zależy od zawartej w miodzie glukozy, ale krystalizacja miodu to jego natura.

– Ale ludziom trudno to wytłumaczyć?

– Możemy zrobić miód płynny. Po prostu go przegrzejemy. Ale w miodzie nie chodzi o cukier, bo glukozę, fruktozę można kupić w sklepie czy nawet aptece. W miodzie najważniejsze są enzymy. Enzymy, które powyżej 40 stopni giną. Naszych klientów, którzy tu do nas przychodzą, wyedukowaliśmy. Rzadko zdarza się taki, który prosi o miód płynny. Wiedzą, że jeśli miód jest skrystalizowany, to jest prawdziwy.

– Płynne miody w marketach nie pochodzą od pszczelarzy?

– Płynne miody do marketów wstawiają firmy, które trudnią się handlem miodem. A dzisiaj handel to biznes. Trzeba tanio kupić, drogo sprzedać. Niestety, jakość towaru idzie w parze z ceną. Dlatego potem na etykiecie mamy „miód z Unii” i „miód spoza Unii”.

– Co to oznacza?

– Też nie wiem. Tam może być 5 proc. miodu europejskiego, a 95 proc. chińskiego.

Reklama

– To jest takie wprowadzanie nas w błąd?

– Tak. To jest wprowadzanie w błąd. Na etykiecie powinno być ściśle określone – 10 proc. miodu pochodzi z pasiek Unii Europejskiej, 90 proc. spoza Unii. Jeżeli tej informacji nie ma, to jest oszukiwanie klienta. Bo klient, który kupuje towar, powinien wiedzieć, co kupuje. Czy kupuje miód, czy produkt miodopodobny.

– Ilu jest pszczelarzy w regionie łódzkim?

– Na terenie województwa łódzkiego działają trzy związki, każdy liczy ok. 650 pszczelarzy. Wszystkie posiadają 46 tys. rodzin pszczelich. Średnia pasieka to 28 rodzin pszczelich. U nas nie ma dużych pasiek, bo nie ma aż tak wielkich pożytków.

– Pasieki to rodzinne manufaktury?

– Bardziej hobbystyczne niż biznesowe. Czy z takiej pasieki można się utrzymać? – nie. Dlatego każdy ma inną pracę albo emeryturę.

– To prawda, że pszczoły wymierają?

– Tak. Jedną z przyczyn jest nie zawsze doleczona waroza. Choroba przywędrowała do Polski na początku lat 80. ub. wieku i zdziesiątkowała pasieki. W tej chwili pszczelarze potrafią już sobie z nią radzić. W latach 80. mieliśmy w Polsce ponad 3 mln rodzin pszczelich, dziś mamy 1,2-1,3 mln.

– Ale pszczelarstwo to też, a może przede wszystkim, radość...

– To prawda. Praca przy pszczołach, przy ulach, to obcowanie z przyrodą, brzęk tych owadów wyłącza człowieka od wszelkich problemów. I bardzo dużo daje. Często latem można zobaczyć, jak pszczelarz umoczony, spocony, biega pomiędzy ulami w upale i skwarze. Po co? To właśnie jest ta pasja. A potem jest radość przy wirowaniu miodu. Nie da się tego opisać słowami.

2014-09-17 15:52

Oceń: 0 0

Reklama

Wybrane dla Ciebie

Ksiądz pszczelarz

Niedziela podlaska 20/2021, str. IV

[ TEMATY ]

pszczelarz

pomagajmy pszczołom

Archiwum rozmówcy

Ks. Henryk Kosz

Ks. Henryk Kosz

Człowiek łatwiej znosi wszelkie przyziemne trudności, kiedy towarzyszy mu szczera modlitwa, zawierzenie Bogu i jest w pełni pochłonięty pasją – mówi ks. kan. Henryk Kosz od 40 lat związany z pszczelarstwem.

Przygoda życia ks. Henryka rozpoczęła się w czasie diakonatu, kiedy to przyszły kapłan miał już trzy pszczele roje.
CZYTAJ DALEJ

Św. Jan Maria Vianney

Niedziela legnicka 12/2010

[ TEMATY ]

święty

św. Jan Maria Vianney

KS. SŁAWOMIR MAREK

Urodził się 8 maja 1786 r. we Francji, w miejscowości Dardilly, niedaleko Lionu. Był jednym z siedmiorga dzieci państwa Mateusza i Marii Vianney, prostych rolników, posiadających dwunastohektarowe gospodarstwo. Jan już od wczesnych lat ukochał modlitwę. Przykładem i zachętą byli dla niego rodzice, którzy codziennie wieczorem wraz ze swoimi dziećmi modlili się wspólnie. Po latach powiedział: „W domu rodzinnym byłem bardzo szczęśliwy mogąc paść owce i osiołka. Miałem wtedy czas na modlitwę, rozmyślania i zajmowanie się własną duszą. Podczas przerw w pracy udawałem, że odpoczywam lub śpię jak inni, tymczasem gorąco modliłem się do Boga. Jakież to były piękne czasy i jakiż ja byłem szczęśliwy”. Należy pamiętać, iż lata młodości Jana Vianneya, to okres bardzo trudny w historii Francji. W tym czasie bowiem szalała rewolucja, która w dużej mierze przyczyniła się do pogłębienia kryzysu między duchowieństwem a państwem. Walka z Kościołem sprawiła, że wielu księży odeszło od tradycji, składając przysięgę na Konstytucję Cywilną Kleru. Wzrost laicyzacji i głęboko posunięte antagonizmy to tylko główne problemy ówczesnej francuskiej rzeczywistości. Mimo tak trudnych warunków nie zaprzestano sprawowania sakramentów i katechizacji dzieci. Przygotowania do Pierwszej Komunii trwały 2 lata. Spotkania odbywały się w prywatnych domach, zawsze nocą i jedynie przy świecy. Jan przyjął Pierwszą Komunię w szopie zamienionej na prowizoryczną kaplicę, do której wejście dla ostrożności zasłonięto furą siana. Miał on wówczas 13 lat. Od czasu wybuchu Rewolucji w Dardilly nie było nauczyciela. Z pomocą zarządu gminnego otwarto szkołę, w której uczyły się nie tylko dzieci, ale i starsza młodzież, a wśród niej Jan Maria. Przez dwie zimy uczył się czytać, pisać i poprawnie mówić w ojczystym języku. Stał się bliską osobą miejscowego proboszcza i stopniowo dojrzewało w nim pragnienie zostania księdzem. Ojciec początkowo zdecydowanie sprzeciwiał się, bowiem gospodarstwo potrzebowało silnych rąk do pracy, a poza tym brakowało pieniędzy na opłacenie studiów i utrzymanie młodzieńca. Jednak pod wpływem nalegań syna, ojciec ustąpił.
CZYTAJ DALEJ

Abp Galbas: pielgrzymka to nie wakacyjna przygoda czy życiowy challenge, ale rekolekcje

2025-08-05 07:33

[ TEMATY ]

pielgrzymka

Abp Adrian Galbas

Karol Porwich/Niedziela

Pielgrzymka to nie wakacyjna przygoda czy życiowy challenge, ale rekolekcje, które pozwolą wam się na nowo odnaleźć – powiedział do uczestników 45. Warszawskiej Akademickiej Pielgrzymki Metropolitalnej na Jasną Górę abp Adrian Galbas. Zapowiedział, że przez kilka dni będzie szedł wraz z pątnikami.

We wtorek rano Warszawska Akademicka Pielgrzymka Metropolitalna (WAPM) wyruszyła ze stołecznego kościoła św. Anny przy Krakowskim Przedmieściu w drogę do Częstochowy. Jej tegorocznym hasłem przewodnim są słowa „Napełnieni Duchem Świętym”. "
CZYTAJ DALEJ

Reklama

Najczęściej czytane

REKLAMA

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję