Lody znano już w starożytnym Rzymie. Wyrabiano je wówczas ze śniegu, dostarczanego z Apeninów. Przepis na mrożone owoce, tzw. sorbety przywiózł do Europy w XIII wieku Marco Polo. Pierwszą lodziarnię założono w Paryżu za pozwoleniem Ludwika XIV, wielkiego smakosza lodów.
Składniki:
• 5 jajek
• 20 dag cukru pudru
• 0,5 l śmietanki kremowej
• 2 łyżki płynnego miodu
• 50 dag sezonowych lub mrożonych owoców
• kilka listków mięty
Wykonanie:
Śmietankę ubić na puch z połową cukru, dodać miód i delikatnie wymieszać. Jajka ubić z resztą cukru. Połączyć masy. Owoce zmiksować, następnie dodać do masy i wymieszać. Całość włożyć do zamrażarki na ok. 4 godziny. Co pół godziny masę na nowo zmiksować wtedy lody będą puszyste i delikatne w konsystencji. Gotowe układać w naczyniu, przybierając listkami mięty i sosem ze zmiksowanych owoców.
Pomóż w rozwoju naszego portalu