Składniki:
50 dag mąki
1 szklanka cukru pudru
½ szklanki miodu
2 łyżki masła
2 jajka
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 łyżka mielonego cynamonu
1 łyżka startej skórki pomarańczowej
½ łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
½ łyżeczki mielonych goździków
białko do posmarowania
Lukier:
20 dag cukru pudru
sok z 1 cytryny
Pomóż w rozwoju naszego portalu
Wykonanie:
Do mąki i cukru dodać roztopione, ale nie gorące masło oraz miód, wbić jajka, dodać sodę oczyszczoną oraz przyprawy. Wszystko dokładnie wymieszać i wstawić na godzinę do lodówki. Ciasto rozwałkować, podsypując mąką. Foremkami o dowolnym kształcie wykrawać pierniczki, smarować białkiem i piec w średnio nagrzanym piekarniku (160-170o C) do zrumienienia. Przygotować lukier: cukier puder utrzeć z sokiem z cytryny na jednolitą masę. Można dodać odrobinę słodkiej śmietanki.
Ciasteczka po wystudzeniu polukrować i dowolnie ozdobić.