Reklama

W wolnej chwili

Życie ze smakiem

Przekąski na grilla

Proste i łatwe w przygotowaniu przekąski urozmaicą grillowe menu i będą doskonałym dodatkiem do mięsnych dań.

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Szparagi z grilla

SKŁADNIKI :
*10 sztuk zielonych szparagów
*oliwa z oliwek
*1 ząbek czosnku
*sól morska i mielony pieprz
*łyżka stołowa sosu sojowego

Wykonanie:
1. W misce wymieszaj oliwę z oliwek i sos sojowy w proporcjach 2:1 oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Dopraw do smaku pieprzem i solą i odstaw na 15 min.
2. Szparagi umyj w zimnej wodzie i odetnij ich zdrewniałe łodygi. Patyki do szaszłyków namocz (ok. 15 min) w zimnej wodzie i ponadziewaj na nie szparagi. Za pomocą silikonowego pędzelka posmaruj warzywa marynatą.
3. Grilluj na aluminiowej tacce po 5-8 min z każdej strony.

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

Mięsno-warzywne szaszłyki

SKŁADNIKI :
*pierś z kurczaka
*papryka czerwona i żółta
*czerwona cebula
*cukinia
Marynata:
*oliwa z oliwek
*sok z cytryny
*sól i pieprz
*natka pietruszki

Wykonanie:
1. Pierś z kurczaka pokrój na niewielkie kawałki. Przygotuj marynatę z kilku łyżek oliwy i soku z cytryny, dopraw solą i pieprzem do smaku, dodaj posiekaną natkę pietruszki. W tak przygotowanej marynacie zanurz pokrojone mięso i odstaw do lodówki na minimum 30 min.
2. Papryki, cukinię i cebulę pokrój na regularne kawałki, by wszystko równomiernie się grillowało. Nadziewaj warzywa i mięso naprzemiennie na specjalne szpilki lub patyczki. Za pomocą silikonowego pędzelka posmaruj warzywa odrobiną oliwy.
3. Grilluj szaszłyki na ruszcie do momentu, w którym mięso będzie gotowe, czyli ok. 15 min. Co jakiś czas obracaj szaszłyki, by z każdej strony były dobrze przypieczone.

Grzanki z masłem czosnkowym

SKŁADNIKI:
*bagietka
*masło
*ząbki czosnku
*zioła prowansalskie
*sól i słodka papryka

Wykonanie:
1. Bagietkę pokrój ukośnie na małe kromki.
2. Parę łyżeczek masła zmieszaj dokładnie z przeciśniętym czosnkiem oraz ziołami prowansalskimi. Dodaj sól i słodką paprykę. Takim masłem czosnkowym posmaruj każdą kromkę.
3. Pieczywo ułóż na aluminiowej tacce i grilluj do momentu, gdy będzie lekko złociste i chrupiące (3-5 min).

Reklama

Szaszłyki z halloumi

SKŁADNIKI:
Marynata:
*1 łyżka stołowa octu winnego
*2-3 łyżki stołowe oliwy z oliwek
*pieprz czarny
*sól
*tymianek suszony
*ząbki czosnku
Szaszłyki:
*cukinia
*ser halloumi

Wykonanie:
1. Halloumi odsącz z obu stron przy użyciu ręcznika papierowego. Następnie pokrój ser w duże kostki, a cukinię w cienkie plastry.
2. Wszystkie składniki marynaty wymieszaj w szklanej misce, na koniec dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek.
3. Ser oraz plasterki cukinii obtocz w marynacie i nabij naprzemiennie na szpikulce do szaszłyków. Gotowe szaszłyki grilluj ok. 5 min z każdej strony.

Łosoś z masłem ziołowym

SKŁADNIKI:
*filet z łososia bez skóry
*pieprz czarny cytrynowy
*sok z cytryny
*sól
Masło ziołowe:
*świeży koperek
*świeża mięta
*ząbki czosnku
*masło

Wykonanie:
1. Koperek, miętę i czosnek drobno posiekaj. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj i połącz z masłem. Uformuj rulonik, zawiń w pergamin i schłodź, najlepiej w zamrażalniku.
2. Umyte i osuszone porcje łososia skrop sokiem z 1/2 cytryny, posyp solą i pieprzem.
3. Grilluj 5 min z każdej strony na aluminiowej tacce. Na upieczonym, ciepłym łososiu ułóż cienkie wióry lub talarki masła ziołowego.

Ocena: +1 0

Reklama

Wybrane dla Ciebie

Kremówki z Wadowic

Wadowice. Czerwiec 1999 r. Podczas spotkania z mieszkańcami rodzinnego miasta Jan Paweł II wspominał: „Tu, w tym mieście, w Wadowicach, wszystko się zaczęło. I życie się zaczęło, i szkoła się zaczęła, i studia się zaczęły, i teatr się zaczął, i kapłaństwo się zaczęło (...). A więc tam jest ulica Mickiewicza, tam jest Zatorska, tak, tu jest Krakowska. Tam jest dawny Zbożny Rynek, a tam jest Choczenka. A tam, za nami, jest Skawa. A tutaj była księgarnia «Foltyna». Jest jeszcze? Nie. A w tamtym domu mieszkał Jurek Kluger. A tam była cukiernia. Po maturze chodziliśmy na kremówki. Że myśmy to wszystko wytrzymali, te kremówki po maturze...”.

CZYTAJ DALEJ

#PodcastUmajony (odcinek 8.): Wszystko moje

2024-05-07 20:53

[ TEMATY ]

Ks. Tomasz Podlewski

#PodcastUmajony

Mat.prasowy

Co zrobił Jan, kiedy Jezus dał mu Maryję za matkę? Czy naprawdę po prostu „wziął Ją do siebie”? I co to właściwie oznacza dla nas samych? Zapraszamy na ósmy odcinek „Podcastu umajonego” ks. Tomasza Podlewskiego o tym, że Maryi wcale nie zaprasza się tylko do domu.

ZOBACZ CAŁY #PODCASTUMAJONY

CZYTAJ DALEJ

Najpiękniejszy w Polsce pomnik żołnierzy niezłomnych

2024-05-09 02:38

ks. Łukasz Romańczuk

Wiele lat oczekiwano na ten pomnik. I stało się. Na skwerze u zbiegu ulic Glinianej Borowskiej i Dyrekcyjnej stanął pomnik żołnierzy niezłomnych. Oficjalnego otwarcia dokonała mjr Wanda Kiałka ps. Marika, łączniczka i sanitariuszka 5. Wileńskiej Brygady AK.

Uroczyste odsłonięcie pomnika przy obecności dużej rzeszy Wrocławian, rozpoczęło się 8 maja o godz. 21:00, co było spowodowane chęcią pokazania iluminacji świetlnej przygotowanej na pomniku, który ukazywał postacie żołnierzy niezłomnych w skali 1:1 odlane ze szkła artystycznego. Wyjątkowość tego pomnika nie dotyczy tylko aspektu historycznego, ale całej otoczki przy jego powstawaniu. Trwało to kilkanaście lat i sam pomnik powstał pomimo wielu przeszkód “po drodze”.

CZYTAJ DALEJ

Reklama

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję