Reklama

Z zakonnej kuchni

Z zakonnej kuchni

Za klasztornymi murami kryje się wielkie bogactwo duchowości i tradycji, także tych kulinarnych, które zakonnicy od wieków kultywują. Zakonna kuchnia zaskakuje nas smakiem rodzimych specjałów, wzbogaconych przez tradycje kuchni krajów, z których bracia czy siostry się wywodzą. Korzystając z produktów, które często wytwarzają sami, zakonnicy propagują zdrowe jedzenie. Przypominamy oryginalne dania i potrawy.

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Kurczak a la flaczki

SKŁADNIKI :
*1 kurczak o wadze ok. 1,2 kg
*2 marchewki
*1 pietruszka
*1 plaster selera
*1 cebula
*liść laurowy
*5 ziaren ziela angielskiego
*2 łyżki masła
*2 łyżki mąki
*przyprawa typu vegeta
*przyprawa typu maggi
*1,5 łyżeczki majeranku
*sól, pieprz

Wykonanie:
1. Kurczaka dokładnie umyć i w całości włożyć do garnka. Zalać wodą tak, aby przykryć mięso. Posolić, dodać liść laurowy i ziele angielskie oraz obrane warzywa.
2. Gotować bez przykrycia na wolnym ogniu. Warzywa wyjąć po 20 min, a kurczaka gotować jeszcze ponad 30 min.
3. Rosół przecedzić do innego garnka.
4. Marchew, pietruszkę i seler pokroić w paski, cebulę wyrzucić.
5. Mięso oddzielić od kości i pokroić w paski wzdłuż włókien (krojone w poprzek kruszyłoby się).
6. Masło utrzeć z mąką, dodać nieco gorącej zupy, rozetrzeć i wlać do rosołu. Zagotować, włożyć mięso i warzywa i dodać 1 łyżkę maggi. Pogotować 3 min i przyprawić vegetą, pieprzem i majerankiem. Można też posypać natką pietruszki. Podawać z bułeczką.

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

Pierogi św. Jacka

SKŁADNIKI :
Ciasto:
*1 kg mąki
*8 dkg drożdży
*1/2 l mleka
*ok. 10 dkg cukru
*4 żółtka
*1/2 kostki margaryny
*szczypta soli
Farsz:
*2 kg jabłek obrać, zetrzeć na tarce jarzynowej i dodać do smaku cukier, cynamon, cukier wanilinowy oraz łyżkę bułki tartej.
*Można też zrobić pierogi z farszem z kiszonej kapusty z grzybami leśnymi lub pieczarkami.
Do smażenia:
*1 litr oleju, 1 łyżka octu lub spirytusu

Wykonanie:
1. Z ok. 25 dkg mąki, drożdży, cukru i ciepłego mleka zrobić rozczyn, pozostawić w ciepłym miejscu.
2. Żółtka utrzeć z cukrem. Margarynę stopić.
3. Gdy rozczyn podwoi swoją objętość, dodać jajka utarte z cukrem, wyrobić ciasto, dodać margarynę i wyrabiać, aż ciasto będzie gładkie. Zostawić na chwilę, aż ciasto podrośnie.
4. Wyłożyć na stolnicę, rozwałkować. Wykrawać krążki, nakładać farsz i zlepiać pierogi.
5. Smażyć na głębokim oleju.

Reklama

Zupa z soczewicy

SKŁADNIKI:
*1 szklanka czerwonej soczewicy
*cebula: 1/2 białej i 1/2 czerwonej
*2-3 ząbki czosnku (w zależności od upodobań smakowych)
*5-7 świeżych pomidorów (poza sezonem – pomidorów konserwowych)
*przecier pomidorowy (do smaku)
*1/4 szklanki oliwy z oliwek
*przyprawy: oregano, bazylia, imbir, gałka muszkatołowa, pieprz czarny i biały, sól, koper, mięta
*listki świeżej bazylii
*cytryna

Wykonanie:
1. W garnku rozgrzać oliwę, zeszklić na niej cebulę pokrojoną w kostkę, dodać ziarno soczewicy, czosnek i smażyć ok. 5 min, zwracając uwagę, żeby składniki się nie przypaliły.
2. Pomidory sparzyć i obrać ze skórki, pokroić w plasterki i udusić z soczewicą.
3. Następnie zalać wodą (ok. 2,5 l), dodać koncentrat, przyprawy, zioła. Gotować jeszcze kilka minut.
4. Przed podaniem wycisnąć sok z cytryny. Zupę udekorować listkiem świeżej bazylii i plasterkiem cytryny.

Racuchy

SKŁADNIKI:
Ciasto:
*450 ml kefiru
*1 jajko
*30-40 dkg mąki
*szczypta soli
*2-3 łyżeczki cukru
*cukier wanilinowy
*płaska łyżeczka proszku do pieczenia
Doda tkowo:
*jabłka pokrojone w plasterki lub starte na grubej tarce albo inne owoce (np. wiśnie, gruszki, jagody, śliwki –wg uznania)

Wykonanie:
1. Składniki na ciasto wyrobić mikserem – ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany.
2. Następnie dodać jabłka i wymieszać.
3. Ciasto kłaść łyżką na rozgrzaną patelnię posmarowaną olejem i smażyć z obu stron na złoty kolor.
4. Placki podawać posypane cukrem pudrem.

2024-01-23 14:19

Ocena: +2 0

Reklama

Wybrane dla Ciebie

Torcik dla Mamy

Na Dzień Mamy zamiast kwiatków proponujemy „coś na ząb”. Każda mama ucieszy się ze smacznego prezentu w postaci ciasta. Można go bardzo szybko przygotować z przepisu p. Czesławy z Kamienicy Polskiej k. Częstochowy. Torcik „bez pieczenia” świetnie sprawdzi się w formie w kształcie serca.

Składniki:

CZYTAJ DALEJ

Abp Galbas: diecezja sosnowiecka jest do obsiania, a nie do zaorania

2024-05-08 17:47

[ TEMATY ]

diecezja sosnowiecka

bp Artur Ważny

Abp Adrian Galbas

Dominik Pyrek/diecezja.sosnowiec.pl

„Diecezja sosnowiecka nie jest do zaorania, tylko do nieustannego obsiewania” - powiedział abp Adrian Galbas w środę podczas obrzędu kanonicznego objęcia diecezji sosnowieckiej przez bp. Artura Ważnego. Uroczystość oraz podpisanie stosownych dokumentów miało miejsce w katedrze w Sosnowcu.

Abp Adrian Galbas zaznaczył, że Kościół sosnowiecki ma przed sobą przyszłość, „choć niektórzy specjaliści od wszystkiego uważają, że tak nie jest”.

CZYTAJ DALEJ

Rada Stała KEP przypomina stanowisko Kościoła nt. godności każdej istoty ludzkiej

2024-05-08 16:49

[ TEMATY ]

KEP

godność

Adobe.Stock

W związku z narastającą w przestrzeni publicznej i działaniach rządu presją dotyczącą zmiany prawnej ochrony życia ludzkiego w kierunku legalizacji zabijania dzieci w łonie matek, pragniemy przypomnieć jednoznaczne i niezmienne stanowisko Kościoła w tej kwestii - napisali członkowie Rady Stałej Konferencji Episkopatu Polski w Stanowisku w sprawie prawnej ochrony ludzkiego życia.

Członkowie Rady Stałej KEP przypominają punkt 47. Deklaracji Dykasterii Nauki Wiary Dignitas infinita o godności człowieka. „Kościół nie przestaje przypominać, że «godność każdej istoty ludzkiej ma charakter istotowy i obowiązuje od chwili poczęcia do naturalnej śmierci. Uznanie tej godności jest niezbywalnym warunkiem wstępnym ochrony egzystencji osobistej i społecznej, a także niezbędnym warunkiem tego, by braterstwo i przyjaźń społeczna mogły się urzeczywistniać między wszystkimi narodami na ziemi». Opierając się na tej nienaruszalnej wartości ludzkiego życia, magisterium Kościoła zawsze wypowiadało się przeciwko aborcji” - czytamy w Deklaracji.

CZYTAJ DALEJ

Reklama

Najczęściej czytane

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję