Reklama

Porady

Dietetyk Radzi

Sposób na podagrę

Dna moczanowa to choroba przewlekła, łącząca się z zapaleniem stawów. Sposobem na zmniejszenie ryzyka jej wystąpienia jest prawidłowo skomponowana dieta redukcyjna.

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Choroba, nazywana inaczej podagrą, jest wynikiem wytrącania się kryształów moczanów sodu w tkankach (głównie w stawach). Rozróżniamy dnę moczanową pierwotną oraz wtórną. Pierwsza objawia się najczęściej upośledzonym wydalaniem kwasu moczowego, druga natomiast może być konsekwencją zwiększonej podaży produktów bogatych w puryny i/lub spożywania alkoholu. Wraz z podwyższonym stężeniem kwasu moczowego w surowicy krwi rośnie ryzyko wystąpienia nadciśnienia tętniczego, migotania przedsionków oraz uszkodzenia nerek.

Dietoterapia dny moczanowej

Spożywane pokarmy powinny być alkalizujące i ubogie w puryny, co przyczyni się do obniżenia stężenia kwasu moczowego we krwi. Puryny są związkami organicznymi produkowanymi przez organizm oraz dostarczanymi z zewnątrz z pożywieniem, a końcowym produktem ich metabolizmu jest właśnie kwas moczowy.

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

Bezwzględnie należy ograniczyć podaż puryn pochodzenia zwierzęcego (mięso, podroby, ryby). Niższą biodostępność wykazują puryny roślinne, dlatego nie ma konieczności ich ograniczenia (z wyjątkiem przypadków, gdy następuje atak dny).

Reklama

Mleko oraz produkty mleczne stanowią dobre źródło białka w diecie, a ponadto odznaczają się niską zawartością puryn. U osób spożywających mleko ryzyko wystąpienia ataków dny zmniejsza się do 40%.

Spożywanie owoców jest dozwolone bez względu na ich formę, z wykluczeniem owoców suszonych – z powodu wysokiej zawartości w nich fruktozy (odpowiedzialnej za wzrost stężenia kwasu moczowego).

Podczas przygotowywania posiłków należy zadbać o odpowiednią obróbkę termiczną. Gotowanie w dużej ilości wody obniża zawartość puryn w produktach.

Zaleca się, aby spożywać ostatni posiłek do 4 godzin przed snem, co uniemożliwi zatrzymywanie się nadmiernych ilości kwasu moczowego w organizmie w nocy.

Należy zadbać również o odpowiednią podaż płynów, w ilości ok. 3 l na dobę. Najlepszym wyborem będą wody mineralne, kawa zbożowa, herbaty (czarne, owocowe, ziołowe) oraz soki warzywne.

Z diety należy wyeliminować alkohol, napoje słodzone fruktozą i/lub syropem glukozowo-fruktozowym, a także zieloną herbatę.

2023-01-23 17:34

Ocena: +1 0

Reklama

Wybrane dla Ciebie

Witamina słońca

Niedziela Ogólnopolska 47/2023, str. 54

[ TEMATY ]

Dietetyk radzi

Adobe Stock

Szczególnie jesienią warto pamiętać o zbadaniu poziomu witaminy D przez badanie z krwi. Nie trzeba być na czczo i specjalnie się do niego przygotowywać.

Witamina D nie bez powodu nazywana jest witaminą słońca, bo jej największe dawki otrzymujemy z promieni słonecznych. Od maja do września zapotrzebowanie na wit. D można pokryć przez przebywanie na słońcu 15 min z odsłoniętymi przedramionami, rękami lub nogami i bez kremu przeciwsłonecznego.

CZYTAJ DALEJ

Dziękczynienie za Kościół i korzenie

2024-05-11 14:30

[ TEMATY ]

Ośno lubuskie

900‑lecie diecezji lubuskiej

Jubileusz diecezji lubuskiej

Karolina Krasowska

- Przeżywany przez was jubileusz jest okazją, aby dziękować Bogu za korzenie i jest też wezwaniem, aby dziękować za Kościół, który wspólnie stanowimy – mówił abp Wojciech Polak w Ośnie Lubuskim

- Przeżywany przez was jubileusz jest okazją, aby dziękować Bogu za korzenie i jest też wezwaniem, aby dziękować za Kościół, który wspólnie stanowimy – mówił abp Wojciech Polak w Ośnie Lubuskim

- Przeżywany przez was jubileusz jest okazją, aby dziękować Bogu za korzenie i jest też wezwaniem, aby dziękować za Kościół, który wspólnie stanowimy – mówił abp Wojciech Polak w Ośnie Lubuskim, gdzie trwają główne obchody 900-lecia dawnej diecezji lubuskiej.

Za nami wykład, okolicznościowy koncert i uroczysta Msza św. pod przewodnictwem Prymasa Polski abp. Wojciecha Polaka.

CZYTAJ DALEJ

Ukraina: papieska korona dla Matki Bożej w Fastowie

2024-05-12 15:33

Grażyna Kołek

W przededniu rocznicy objawień fatimskich papieską koronę otrzymała figura Matki Bożej w Fastowie. W tym ukraińskim mieście leżącym nieopodal Kijowa działa dominikański Dom św. Marcina de Porres, stanowiący jeden z największych hubów humanitarnych w tym ogarniętym wojną kraju. Maryjna figura powstała dwa lata po objawieniach w Fatimie i przechowywana jest w miejscowym kościele Podwyższenia Krzyża Świętego, ważnym punkcie modlitwy o pokój na Ukrainie.

Odpowiedzialnym za funkcjonowanie ośrodka w Fastowie jest ukraiński dominikanin ojciec Mykhaiło Romaniw, który współpracuje z całą rzeszą świeckich wolontariuszy. „Pomysł koronacji wziął się stąd, że nasz parafianin, pan Aleksander Łysenko, na jednej ze stron antykwarycznych znalazł figurę Matki Bożej Fatimskiej. Figura jest drewniana, ma 120 centymetrów wysokości. Pochodzi z Fatimy i została wyprodukowana w 1919 roku. To nas bardzo zainteresowało” - mówi Radiu Watykańskiemu ojciec Romaniw. Jak podkreśla, „drugą ważną rzeczą było to, że Matka Boża Fatimska właśnie w tym kontekście wojny prosiła o to, aby się modlić za Rosję. To jest bardzo ważne i od zawsze pamiętałem, iż żadne inne objawienie nigdy nie mówi o Rosji”.

CZYTAJ DALEJ

Reklama

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję