Reklama

Z zakonnej kuchni

Kartacze

Bardzo sycące danie, popularne w kuchni polskiej i litewskiej – kluski ziemniaczane, solidnie okraszone boczkiem. Najczęściej nadziewane mięsem, ale też np. grzybami czy grzybami z kiszoną kapustą. Odpowiednikiem kartaczy na Litwie są cepeliny.

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Składniki:

• 1,5 kg ziemniaków

• 25 dag mąki (najlepiej krupczatki)

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

• 1 jajko

Reklama

• 15 dag wędzonego boczku

• 10 dag cebuli

• łyżka oleju

• sól

Wykonanie:

Ziemniaki obrać, opłukać. Do posolonego wrzątku włożyć 1/3 ziemniaków, gotować ok. 20 min. Odcedzić, przecisnąć przez praskę. Pozostałe ziemniaki zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Masę przełożyć na sitko wyłożone gazą, odcisnąć sok do miseczki, odstawić na ok. 15 min. Gdy na dnie miseczki osiądzie skrobia, ostrożnie zlać sok z wierzchu. Skrobię połączyć z surowymi i ugotowanymi ziemniakami, dodać mąkę, wbić jajko i dokładnie wymieszać. Z masy formować podłużne kartacze. Wkładać do wrzącej osolonej wody. Gotować ok. 10 minut, do wypłynięcia na powierzchnię. Boczek i cebulę pokroićw kostkę, przesmażyć na oleju. Gotowe kartacze wyłożyć na półmisek. Polać tłuszczem ze skwarkami.

Wykonanie: Graziako

2016-10-12 08:50

Oceń: +2 0

Reklama

Wybrane dla Ciebie

Słodko-warzywne inspiracje na jesień

Niedziela Ogólnopolska 47/2021, str. 54

[ TEMATY ]

przepisy

Warzywa w cieście? Dlaczego nie! Ciasta z warzywami są mniej kaloryczne i bardziej wartościowe od tradycyjnych wypieków.

Warzywa mogą być jedzone nie tylko w postaci wytrawnej – można je przyrządzić również na słodko, i to w smakowitym wydaniu. Jeśli mamy kłopot z dziećmi lub wnukami niejadkami, poniższy przepis sprawdzi się, by „przemycić” warzywa w menu. Warzywa dodane do ciasta wpływają na poprawę jego wilgotności oraz zwiększają jego wartość odżywczą i jakość. Mogą również upięknić ciasto, zmieniając jego kolor (czynią to np. szpinak czy buraki). Do ciast warto wykorzystywać warzywa korzenne, takie jak marchew czy burak. Świetnie sprawdzą się również dynia, a nawet kabaczek. Zielone ciasto pozyskamy z liści szpinaku, a listki świeżej bazylii oberwane z dwóch małych roślin, dodane do kremu, rewelacyjnie zmienią smak na orzeźwiający bazyliowy.

CZYTAJ DALEJ

5 rzeczy, które powinieneś wiedzieć o Sercu Jezusa

[ TEMATY ]

Serce Jezusa

Najświętsze Serce Pana Jezusa

Karol Porwich/Niedziela

Czerwiec to w Kościele miesiąc poświęcony szczególnie Najświętszemu Sercu Pana Jezusa. Czy wiemy o Nim to, co najważniejsze? Oto 5 rzeczy, które przybliżą nas jeszcze bardziej do Serca naszego Pana!

1. Fragmenty z Pisma Świętego mówiące o Sercu Boga

CZYTAJ DALEJ

Archidiecezja gnieźnieńska: Zmiany personalne 2024

2024-06-03 12:48

[ TEMATY ]

zmiany personalne

zmiany kapłanów

Fot. ks. R. Malewicz/archidiecezja.pl

Prymas Polski abp Wojciech Polak dokonał zmian personalnych wśród duchowieństwa archidiecezji gnieźnieńskiej. Dekrety wejdą w życie 24 czerwca i 1 lipca 2024. Publikujemy listę zmian.

INSTYTUCJE CENTRALNE

CZYTAJ DALEJ

Reklama

Najczęściej czytane

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję